'': FOLLOWER :''

Sabtu, 8 Januari 2011

NOVEL DARI LEMBAH KE PUNCAK: SINOPSIS

Kehidupan Jalil dan ibunya, Mak Tek begitu daif. Pada musim ini, Jalil akan mengambil peperiksaan SPM. Dia juga akan mengusahakan ______ peninggalan arwah ayahnya, Pak Teh. Tanah sawah itu __________, walaupun telah beberapa kali Pak Teh membuat permohonan di Pejabat Tanah Pendang untuk mendapatkan geran. Namun, karenah _______ menyebabkan permohonannya tertangguh. Jalil diamanahkan untuk mendapatkan geran itu.

Petaka timbul dalam keluarga Jalil setelah ______________ selepas _________. _______ dituduh melarikan Biah. Jalil dan Mak Teh tidak percaya dengan tuduhan itu. Mak Teh pula ________________ Muhsin daripada Jalil dan kakaknya. Mak Teh telah menggunakan ______________ Jalil yang sepatutnya digunakan untuk membayar __________ bagi membayar upah _______________. Tok Su Dolah memberitahu bahawa Muhsin tidak terlibat dalam hal Biah.

Penemuan kad pengenalan Biah di jalan ke stesen kereta api menjadi bukti Biah ke Kuala Lumpur. Hal ini menyebabkan Jalil _______________ dan kerap ________________. Jalil juga dipukul oleh ______________ semasa dalam perjalanan dari sekolah. Terbukti bahawa Biah berada di rumah Muhsin di Kuala Lumpur. Dia dibawa pulang. Mak Teh dan ____________ bertandang ke rumah _____________ untuk berunding tentang Muhsin dan Biah. Tetapi mereka _________ oleh Pak Ngah Kadir.

Mak Teh __________ dan ______________ baru dengan menumpang tanah menentu Pak Long Ayob di _____________. Jalil memilih tidak berpindah dan akan menunaikan amanat Pak Tek untuk ___________________________. Apabila pulang dari sekolah, didapati rumahnya telah ____________ dan tanah itu telah _______oleh Mak Teh dengan harga yang murah. ___________ menjadi orang tengah jualan tanah itu kepada _________. Jalil ke rumah Pak Amat untuk meminta kebenaran ___________________ sementara Pak Amat mengerjakannya. Jalil juga membuat perjanjian lisan dengan Pak Amat untuk _______________ harga tanah itu dalam tempoh __________________. Latifah memberitahu bahawa tanah itu dijual dengan harga ______________ sahaja. Wang lima ribiu ringgit lagi diambil oleh Pak Lang Ali yang mengambil untung atas angin.

Pada suatu malam, Jalil mengetahui pakatan orang kampung untuk __________ dari kampung. ____________ mengambil keputusan untuk bertindak selepas Jalil _________________. Kaki Jalil terkena kaca ketika _____________. Dia yakin bahawa itu adalah perbuatan khianat. Latifah yang membantu membalut luka di kakinya itu. Biah pula memberitahu bahawa dia telah ______ ketika melarikan diri ke Kuala Lumpur. Biah memberitahu bahawa Muhsin tidak bersalah. Pada suatu petang, ________ anak buah Pak Ngah Kadir bersama __________ cuba memukul Jalil. Jalil bertindak mempertahankan diri.

Jalil tidak dijemput pada hari ___________ Biah. Latifah membawakan ________ kenduri yang dikirimkan oleh Biah bersama _______________. Biah memberitahu bahawa dia menjadi mangsa ________________. Jalil semakin sedih kerana _________ oleh penduduk kampung dan ______________. Dia juga sedih atas kematian kawan baiknya _________. Kini, hanya Latifah seorang yang mahu bertegur sapa dengannya. Jalil dan Latifah semakin rapat selepas peristiwa Latifah _______________________ kerana tertinggal bas.

Selepas tamat peperiksaan SPM, Jalil berhijrah ke ____________ untuk mencari kerja. Dia bertemu dengan __________, seorang pelukis di ___________. Jalil menunjukkan bakatnya dalam ________________. Abang Joe mempelawa Jalil menjadi rakan kongsinya. Jalil memberikan idea untuk mengembangkan perniagaan mereka dengan menjual hasil __________________. Jalil mendapat keputusan yang __________dalam SPM. Dia bersetuju dengan cadangan Abang Joe untuk ______________ sambil ___________.

Beberapa tahun kemudian, Jalil pulang ke kampung ditemani Abang Joe untuk _______________ daripada Pak Amat. Namun, Pak Amat mungkir janji dengan meminta bayaran __________________. Di Kuala Lumpur, Jalil berjalan-jalan ke bandar untuk menghilangkan rasa kekecewaannya. Dia kesal melihat pelajar ________________ di stesen LRT. Dia juga sedih melihat seorang ____________ yang mencari wang tambahan dengan ______________ di jalanan. Projek __________________________ dilaksanakan oleh Jalil dan memberi keuntungan yang besar kepada __________________ milik Joe dan Jalil.

Setelah tamat pengajian di universiti, Jalil menubuhkan syarikat landskap. Kemudiannya diikuti dengan anak syarikat mereka _______________, _____________ dan ______________. Jalil menerima anugerah trofi _____________. Ketika mengadakan temuduga untuk _____________ syarikat Alam Hijau, Jalil terkejut apabila salah seorang pemohonnya adalah _________. Latifah diambil untuk mengisi jawatan itu. Jalil dapat mengetahui __________________ mereka daripada Latifah.

Projek _______________________ diusahakan dengan usaha sama syarikat milik ______________. Abang Joe pergi ke Kampung Bukit Nibung untuk membuat penerangan kepada penduduk kampung. _______cuba mempengaruhi penduduk kampung agar _______projek tersebut, tetapi gagal mendapat sokongan penduduk kampung. Jalil kemudiannya muncl di hadapan penduduk kampung dalam majlis __________________ itu. Apabila mengetahui projek itu rancangan Jalil, Kudin menentang untuk _______________. Jalil menjelaskan yang dia tidak berdendan dengan sesiapa pun, malah dia ________ memajukan kampung itu. Dia juga hanya mahu memenuhi __________. Kudin insaf dan mengakui kesalahannya yang lalu.

Projek Taman Tema Lembah Nibung berjalan dnegan lancar dan dirasmikan oleh __________________________. Jalil berpuas hati dengan kejayaan itu. Jalil juga membina ___________dan ___________di kawasan tanah miliknya. Dia turut _________________ untuk ibunya di tapak rumah lama. Jalil kemudian berkahwin _______________. Bukit Nibung menjadi tumpuan pelancong. Jalil berpuas hati dengan kejayaan yang dinikmati. Dia seronok melihat anak remaja bermain di taman air kerana dia tidk merasa keseronokan itu pada usia remaja.

^^Diubahsuai daripada buku Diskusi Apresiasi Teks Kes. Melayu KBSM^^

2 ulasan: